Selecteer een pagina

Organisatie

Het Geheugenkabinet is een programma voor de openbare bibliotheken, hun lokale (zorg)partners (ouderenzorg, mantelzorgvereniging, gemeente, huisartsen), kennisinstituten en Alzheimer Nederland. Het programma is ontwikkeld door The Alignment House in samenwerking met vijf pilotbibliotheken (CODA, OBA, AanZet, Lek & IJssel en Landgraaf) en Alzheimer Nederland. 

The Alignment House

The Alignment House werkt al langere tijd in de bibliotheekbranche en is vooral bekend als initiatiefnemer van de Bredebieb; een community van bibliotheken die hun krachten bundelen om hun lokale positie te versterken. De community zet zich in om de beweging van traditionele boekenbibliotheek naar brede maatschappelijke bibliotheek te versnellen. Van boekenbieb naar Bredebieb. 

Alzheimer NL

Een belangrijke samenwerkingspartner van het Geheugenkabinet is Alzheimer Nederland. Zij geeft voorlichting over de ziekte van Alzheimer, bieden ondersteuning en komen op voor betere zorg voor mensen met dementie. Alzheimer NL is expert op het gebied van geheugen en dementie, waardoor zij een belangrijke rol spelen als inhoudelijke partner bij het leveren van betrouwbare content. Dit is handig voor de informatiefunctie van bibliotheken, want bibliotheken kunnen doorverwijzen naar de geleverde content van Alzheimer NL.

  • Inhoudelijke partner: content
    Zij zijn de expert op het gebied van geheugen en dementie en hebben daarmee een belangrijke rol als inhoudelijke partner bij het leveren van betrouwbare content. Zij helpen de bibliotheken met betrouwbare informatievoorziening vanuit hun website of het Geheugenkabinet.
  • Landelijke samenwerking en financiering
    Gezamenlijk wordt gekeken naar welke landelijke partnerships het Geheugenkabinet kunnen versterken en wat mogelijkheden van financiering zijn.
  • Afdelingen van Alzheimer Nederland (regionaal)
    Alzheimer Nederland heeft 48 regionale afdelingen, verspreid over het hele land. De regionale afdelingen organiseren verschillende activiteiten en een maandelijks Alzheimercafé. Alzheimer NL verbindt de lokale afdeling met de lokale bibliotheek met een Geheugenkabinet.

Meer informatie?

Wil je als bibliotheek, gemeente of zorg- en welzijnspartner aansluiten? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.

Wij nemen dan binnen 2 werkdagen contact met je op!

Contactformulier

1 + 12 =